Moussaka met tahin

Deze Libanese variant is vegetarisch en onverwacht rijk van smaak door de tahinsaus. Let op de voorbereidingstijd voor de kikkererwten.

  • 200 g gedroogde kikkererwten
  • 2 aubergines
  • 1 ui
  • 4 tenen knoflook
  • 10 tomaten
  • 1 el tomatenpuree
  • olijfolie
  • peper, zout
  • 125 g yoghurt
  • 40 g tahin
  • 1 tl za'atar
  • verse koriander

Doe de 200 g kikkererwten in een ruime pan en voeg 600 ml water toe. Geen zout toevoegen. Laat ze 8 tot 12 uur weken. Kook de erwten daarna in hetzelfde water, nog steeds zonder zout, in 45 tot 60 minuten gaar.
Giet de erwten af.
Je kunt natuurlijk ook voorgekookte kikkererwten gebruiken, gebruik dan 400 g.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Snijd 1 aubergine in plakken van 1 cm. Kwast de plakken aan beide zijden in met olijfolie en leg ze onder de grill. Keer ze als de eerste kant mooi bruin is. Pas op dat ze niet zwart blakeren.
Snijd intussen de andere aubergine in blokjes. Snijd 4 van de tomaten in kleine blokjes. Snipper de ui en knoflook.
Bak de ui in een grote pan met wat olijfolie op matig vuur glazig, voeg dan de blokjes (niet de plakjes) aubergine toe en bak zo'n 10 minuten door. Voeg de knoflook toe en bak zachtjes tot het gaat geuren. Voeg dan de tomaten die je in blokjes hebt gesneden toe, samen met de tomatenpuree. Voeg zout en peper toe.
Breng zachtjes aan de kook en laat het op laag vuur een kwartiertje pruttelen onder af en toe roeren.
Snijd intussen de rest van de tomaten in plakken.

Doe het aubergine-tomaat mengsel in een vrij platte ovenschaal. Leg daaroverheen de plakken tomaat, strooi de kikkererwten erover en leg tenslotte de plakken gegrillde aubergine er op. Bestrooi met nog een beetje zout en peper.
Zet de schaal 20 minuten in de oven.

Roer intussen de yoghurt, tahin en za'atar door elkaar. Hak de koriander fijn.

Neem de schaal uit de oven en bestrooi met de koriander. Serveer de tahinsaus er apart bij.

Terug naar Groenteschotels Terug naar het kookboekje