Moussaka

  • 1 ui
  • 250 gr lams- of rundergehakt
  • dl rode wijn
  • 1 blik tomaten
  • knoflook, laurierblad, basilicum, peterselie, kaneel
  • 400 gr aardappelen
  • 2 aubergines
  • 25 gr boter
  • 25 gr meel
  • 3 dl melk
  • 80 gr geraspte kaas
Neem voor de gehaktsaus een pan waar een deksel op kan. Snijd de tomaten in blokjes. Bewaar het sap. Snipper de ui en fruit hem in olie in deze pan. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Voeg dan de knoflook toe en bak het nog 1 minuut mee. Blus af met de wijn. Voeg dan de tomaat, laurierblad, basilicum, peterselie, snuf kaneel en peper en zout toe. Doe de deksel op de pan en laat 30 tot 45 minuten pruttelen onder af en toe roeren. De saus moet vochtig zijn maar niet te nat. Als het te droog wordt voeg dan een beetje van het tomatensap toe.

Schil de aardappelen en snijd ze in plakken van cm. Bak ze in olijfolie aan beide kanten bruin.
Snijd de aubergines in plakken van 1 cm. Bak ze in olijfolie aan beide kanten bruin.

Verwarm intussen de oven voor op 175C.

Maak een roux: smelt de boter en voeg het meel toe. Voeg een flinke scheut melk toe en roer goed. Voeg verder scheutje voor scheutje meer melk toe terwijl je goed blijft roeren. Ga door tot je een mooie gladde saus hebt en laat die eventjes zachtjes doorkoken. Maak op smaak met peper, zout, nootmuskaat en eventueel een druppel azijn. Voeg de kaas toe en laat deze smelten in de saus. Haal de pan van het vuur en roer er het ei doorheen.

Neem een ovenschaal en leg onderin de helft van de aubergineplakken. Haal het laurierblad uit de gehaktsaus en leg de helft van de saus op de aubergineplakken. Leg de aardappelplakken hierop, hieroverheen de rest van de gehaktsaus en daarna de rest van de aubergineplakken. Verdeel tenslotte de roux over het geheel. Zet de moussaka 45 minuten in de oven.
Lekker met een tomatensla of knapperige groenten.
printversie

Terug naar Groenteschotels Terug naar het kookboekje