Zoete focaccia

voor bij de thee

  • 125 ml melk
  • 1 el suiker
  • 3 g gedroogde gist
  • 2 eieren
  • 400 g meel
  • 45 g suiker
  • 5 g zout
  • 100 g boter
  • een zoete topping, bijvoorbeeld zelfgemaakte pruimenjam, amandelen en wat rietsuiker
Verwarm de melk een beetje, voeg 1 el suiker en de gist toe. Even roeren en 5 minuten laten staan totdat het een beetje schuimt. Mix er dan de eieren in.
Doe in een grote kom: meel, suiker, zout en boter. Voeg de natte ingrediënten toe, eerst met een lepel roeren, dan kneden. Hierbij heb je extra meel nodig. Kneed tot je een mooi zijdeachtig deeg hebt.
Doe plasticfolie over de kom en laat ongeveer 2 uur op warme plek staan totdat het deeg dubbel zo groot is.

Kneed de bal om de lucht eruit te drukken en rol het deeg uit. Doe bakpapier in een plat bakblik (van ongeveer 50 x 30 cm) en doe de lap deeg in het bakblik. Zet weer 20 minuten weg met plasticfolie erover om opnieuw te rijzen.
Verwarm de oven voor op 200°C.

Vlak voordat je gaat bakken: besmeer het deeg met de topping en druk deze er met je vingertoppen in. Bak het brood in 20 minuten en laat nog even afkoelen.

Terug naar Gebak en zoetigheden Terug naar het kookboekje