Worteltaart met walnoten

naar Ottolenghi maar niet zo nodeloos ingewikkeld

  • 50+30 g walnoten
  • 135 g wortel
  • 3 grote eieren
  • snuf zout
  • 200 g zonnebloemolie
  • 270 g kristalsuiker
  • 50 g geraspte kokos
  • 160 g bloem
  • ½ tl bakpoeder
  • ½ tl sodiumbicarbonaat
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl gemalen kruidnagel
  • 70 g boter
  • 35 g poedersuiker
  • 25 g honing
  • 175 g roomkaas
Verwarm de oven voor op 170° C.
Bekleed de bodem van een springvorm van 20 cm met bakpapier en vet de rand in.

Hak de noten. Rasp de wortel grof. Splits 2 eieren, houd de eiergelen apart.

Klop de 2 eiwitten met het zout stijf tot er pieken in blijven staan.

Doe het 3e ei bij de 2 eiergelen en klop dit samen even los.
Mix in een grote kom de olie en de kristalsuiker op middelmatige snelheid 1 minuut. Voeg er op lage snelheid mixend het eigeel aan toe.
Spatel hier de 50 g walnoten, wortel en kokos door.
Zeef hierboven de bloem, bakpoeder, sodiumbicarbonaat en de kruiden. Schep het kort door elkaar.
Spatel hier in 3 porties het eiwit doorheen, meng niet te lang. Het is geen probleem als er nog wat schuim zichtbaar is in het beslag.

Giet het beslag in de vorm, strijk de bovenkant glad. Bak de taart ± 1 uur; het kan langer duren voor hij gaar is. Een breinaald in het midden gestoken moet er droog uitkomen. Dek de taart af met aluminiumfolie als hij te donker dreigt te worden.

Haal de taart uit de oven en zet hem op een rooster. Laat de taart helemaal afkoelen in de vorm en laat ondertussen de boter en roomkaas op kamertemperatuur komen.
Als de taart is afgekoeld: klop de boter met de poedersuiker en honing licht en luchtig. Voeg de roomkaas toe en klop het weer luchtig.
Strijk de topping over de taart en bestrooi met 30 g walnoten.

Terug naar Gebak en zoetigheden Terug naar het kookboekje