Tarte des demoiselles Tatin
(ou tarte à lŽEnvers)

maar dan de echte

voor het deeg

  • 200 gr meel
  • 100 gr boter
  • 3 eigelen
  • 75 gr suiker
  • snufje zout
  • rasp van ½ citroen
  • 1 el cognac

voor de vulling

  • 250 gr appels (of peren of pruimen)
  • 50 gr boter
  • 50 gr suiker
  • kaneel
Maak eerst het deeg:
Maak de 100 gr boter langzaam zacht totdat hij bijna helemaal gesmolten is.
Zeef het meel in een kom, maak er een kuiltje in en doe daarin de zachte boter, het eigeel, de 75 gr suiker, het zout, de citroenrasp en de cognac. Meng het geheel snel en luchtig met de vingertoppen, steeds meer meel opnemend. Als het geheel een kruimige massa is moet het tot een bal worden gevormd. Voeg eventueel een eetlepel water toe als het te droog is.
Kneed de bal, druk enkele malen plat met de handpalmen en maak er weer een bal van.
Verpak het deeg in plastic folie en laat het 30 minuten in de ijskast rusten.
Verwarm de oven voor op 200° C.
Schil de appels en snijd ze in dikke parten. Smelt de 50 gr boter. Bestrooi een half hoge of platte taartvorm van 20 cm doorsnee met 25 gr suiker. Schik de appelen op de taartbodem, giet er de boter over en bestrooi met nog eens 25 gr suiker. Strooi kaneel erover indien gewenst.
Zet de vorm met de appels op een laag vuur en laat zachtjes bakken zodat zich caramel vormt. Stop zodra dat gebeurt en voorkom dat de suiker zwart wordt.
Rol het deeg uit tot een lap die iets groter is dan de vorm. Leg het over het fruit en tussen het fruit en de zijkant van de vorm.
Bak de taart 15 à 20 minuten in het midden van de oven, eventueel de laatste minuten met aluminium folie erover. Zet een groot plat bord klaar.
Zodra de taart uit de oven komt omkeren op het bord. (Als je dat niet echt onmiddelijk doet wordt de caramel hard en komt hij niet meer uit de vorm.)
Eet warm of lauw met crème fraîche en drink er licht gekoelde Vouvray of Coteau du Layon bij.
printversie

Terug naar Gebak en zoetigheden Terug naar het kookboekje