Pruimen-schuimtaart

een combinatie van de tarte Tatin (zie recept) en de lemon-meringue pie van Mary Berry die iets te veel van het zure is

voor het deeg

  • 200 gr meel
  • 100 gr boter
  • 3 eigelen
  • 75 gr suiker
  • snufje zout
  • rasp van ½ citroen
  • 1 el cognac

voor de vulling

  • pond pruimen
  • 5 el suiker
  • 3 eiwitten
  • rasp van ½ citroen
Maak eerst het deeg:
Maak de 100 gr boter langzaam zacht totdat hij bijna helemaal gesmolten is.
Zeef het meel in een kom, maak er een kuiltje in en doe daarin de zachte boter, het eigeel, de 75 gr suiker, het zout, de citroenrasp en de cognac. Meng het geheel snel en luchtig met de vingertoppen, steeds meer meel opnemend. Als het geheel een kruimige massa is moet het tot een bal worden gevormd. Voeg eventueel een eetlepel water toe als het te droog is.
Kneed de bal, druk enkele malen plat met de handpalmen en maak er weer een bal van.
Verpak het deeg in plastic folie en laat het 30 minuten in de ijskast rusten.
Was de pruimen en tel ze. Zet ze met 3 el suiker op het vuur en laat ze een kwartiertje koken. Vis er het juiste aantal pitten uit.
Verwarm de oven voor op 150° C.
Rol het deeg uit en bekleed er een platte vorm van 26 cm mee. Prik wat gaatjes in de bodem. Stort hierop de pruimencompote. Het hoeft niet echt veel te zijn, de bodem moet gewoon royaal bedekt zijn.
Klop de eiwitten stijf. Voeg dan 2 el suiker toe en de rasp van ½ citroen en klop nogmaals.
Spreid het eiwit over de pruimen, zorg ervoor dat er geen gaten in zitten en maak er wat moois van.
45 minuten bakken. Het eiwit moet mooi lichtbruin kleuren maar mag niet verbranden.

Terug naar Gebak en zoetigheden Terug naar het kookboekje