Meringues

van de onvolprezen Mary Berry

  • 4 eiwitten
  • 225 gr witte basterd suiker
  • evt. enkele druppels vanille-essence
Verwarm de oven voor op 140°C.
Als je zorgvuldig werkt krijg je een goed resultaat en kun je de meringues tot 2 weken bewaren in een luchtdichte trommel. Zorg ervoor dat je kom en mixerhaken schoon en droog zijn en dat er absoluut geen eigeel bij het wit zit

Klop de eiwitten precies zo stijf dat als je de mixer uit de kom haalt de pieken blijven staan. Ga niet langer door dan dit stadium anders wordt het te droog.
Voeg 1 tl suiker toe en mix weer net zo lang tot de pieken blijven staan als je de mixer uit de kom haalt.
Voeg zo steeds de suiker toe, in het begin zeer kleine hoeveelheden, maar beetje bij beetje meer. Na elke toevoeging van suiker weer net zo lang mixen tot de pieken blijven staan. Als je de suiker te vroeg of met teveel tegelijk toevoegd zal hij bij het bakken uit het eiwit gaan lekken.
Voeg tenslotte eventueel de vanille-essence toe en mix de boel een laatste keer stijf.

Leg bakpapier op een bakplaat en leg hoopjes eiwit op het papier, met 2 lepels of met een spuitzak.
Laat de meringues 1 à 1½ uur bakken in de oven, totat ze makkelijk van het bakpapier loskomen. Doe de oven uit en zet de deur open. Laat de meringues in de open oven helemaal afkoelen.

Voor caramelachtige meringues vervang je de witte basterdsuiker voor de helft door bruine rietsuiker en de helf door bruine basterdsuiker.

Terug naar Gebak en zoetigheden Terug naar het kookboekje