Gevulde speculaas

voor het deeg

  • 62 g boter (op kamertemperatuur)
  • 62 g basterdsuiker
  • 1 volle el speculaaskruiden, zout
  • 125 g bloem
  • 1 tl bakpoeder

    voor de amandelspijs

  • 75 g witte amandelen
  • 75 g suiker
  • 1 ei
  • 1 tl geraspte citroenschil
  • evt garneeramandelen

Verwarm de oven voor op 175°C.
Bekleed een bakvorm (cakevorm) van 8x21 cm met beboterd bakpapier.

Meng de boter en suiker met twee messen of een mixer. Voeg de speculaaskruiden en een snuf zout toe en meng weer.
Voeg de bloem en bakpoeder toe en kneed het geheel met de hand tot een bal. Het is een erg droge massa die uiteindelijk één geheel wordt. Zonodig 1 à 2 el melk toevoegen als het te droog blijft.
Klop het ei los. Maal de amandelen fijn, meng dan met de suiker, 2 el ei en de geraspte citroenschil tot het een bal wordt.
Deel het deeg door 2 en rol van elk deel een worst van zo'n 20 cm. Druk 1 deel van het deeg in de vorm, maak het een egaal oppervlak. Spreid hier de amandelspijs overheen. Druk tenslotte het 2e deel van het deeg in de vorm, voorzichtig zodat de spijs blijft liggen.
Garneer eventueel met halve amandelen. Meng een scheut melk door de rest van het ei en bestrijk hiermee de bovenkant.
40 minuten bakken in de oven.

Het lekkerste met vers gemengde kruiden:

Speculaaskruiden

Maal zoveel mogelijk zelf alles tot poeder in een vijzel, en meng het poeder in de volgende verhoudingen:
  • 1 el kaneel
  • ¾ tl gemberpoeder
  • ¾ tl kruidnagel
  • ½ tl nootmuskaat
  • ½ tl anijszaad
  • ½ tl korianderzaad
  • ½ tl witte peper
  • ¼ tl kardemomzaad

Terug naar Gebak en zoetigheden Terug naar het kookboekje