Frangipanetaart

voor het deeg

  • 200 gr meel
  • 1 tl bakpoeder
  • 65 gr boter
  • 60 gr basterdsuiker
  • 15 gr vanillesuiker
  • 1 ei
  • 1½ el water of zoete wijn

    voor de frangipane

  • 75 g amandelmeel
  • 75 g kristalsuiker
  • 1 ei
  • 60 ml crème fraîche
  • voor de vulling

    vers fruit of zelfgemaakte jam
Verwarm de oven voor op 200°C. Neem een vrij lage taartvorm van 23 cm.

Doe voor het deeg het meel, bakpoeder, boter en suikers in de keukenmachine (of met de hand: in een kom en dan de boter met twee messen klein snijden). Meng het tot een kruimig geheel.
Klop het ei met het water of de zoete wijn los. Voeg dit bij de rest en meng tot een samenhangend geheel.
Kneed met de hand de deegbal nog een minuut of wat tot een soepel deeg.
Rol het deeg tot een ronde lap en bekleed hiermee de taartvorm.

Meng met de hand of in een keukenmachine enige tijd het amandelmeel, suiker, ei en crème fraîche tot een homogene massa. Giet de frangipane in de taartvorm.

Als je verst fruit gebruikt, schil het dan zo nodig, en haal de pitten eruit. Als je zelfgemaakte jam gebruikt, roer deze dan even los. Schik de vulling op de frangipane.

Bak de taart in ongeveer 40 minuten gaar.

Lekker met bijvoorbeeld peren, appels, of abrikozenjam.

Terug naar Gebak en zoetigheden Terug naar het kookboekje