Crème brûlée

met dank aan Jan (het brandijzer) en Jurre (het recept); voor 4 tot 6 personen

  • 250 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • ½ stokje vanille
  • 125 gr eigeel (7 grote eigelen)
  • 125 gr suiker
  • fijne suiker (gemalen rietsuiker)
Doe melk en slagroom in een pan. Snijd het ½ vanillestokje overlangs door en schraap de zaadjes eruit. Doe zaadjes en vanillestokje bij de melk en breng deze aan de kook. Laat een minuutje zachtjes koken. Haal de vanillestokjes uit de melk.

Meng intussen de eigelen met de suiker tot een crème. Voeg dan beetje voor beetje en steeds roerend de melk bij het eimengsel.
Laat de crème in de koelkast helemaal afkoelen (het beste is een nacht in de koelkast).

Verwarm de oven voor op 200°C.
Giet de crème in lage bakjes. Zet de bakjes in de oven - au-bain-marie met kokend water. Laat de crème in 15 tot 20 minuten stijf worden.
Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen in de koelkast.

Direct voor je serveert:
Strooi hele fijne suiker over de crème; klop overtollige suiker eraf. Brand de suiker*. Herhaal dit tot je 2 of 3 laagjes hebt. Als de suiker te snel brandt kun je blazen om hem af te koelen. Nu zo snel mogelijk opeten want de suiker moet warm en de crème koud zijn!

Voor een variatie kun je samen met de melk aan het eimengsel toevoegen:
rasp van ½ citroen of ½ sinaasappel, of ½ kopje espresso.


*Ondanks de verhalen die het tegendeel beweren is een brandijzer heel bruikbaar. Laat hem voldoende heet worden van te voren en wees niet te bang hem een seconde op de suiker te laten zakken; dan alleen van boven naar beneden bewegen, niet opzij schuiven. Tussendoor moet je hem weer opwarmen dus houd het gas aan. Brand hem naderhand schoon.
Andere methodes zijn een gasbrander of de grill maar of dat laatste echt werkt weet ik niet.


Terug naar Gebak en zoetigheden Terug naar het kookboekje