Citroen-pijnboompittentaart

Een versie waarbij het beste van 2 recepten gecombineerd is: Het fantastische en makkelijk te maken deeg uit het originele recept en een minstens zo lekkere en supereenvoudige vulling van Jamie.

voor de vulling

  • 175 gr fijne kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 175 ml slagroom
  • sap van 3 limoenen
  • sap van 1 citroen

voor het deeg

  • 300 gr meel
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 gr boter
  • 115 gr basterdsuiker
  • 25 gr vanillesuiker
  • 1 eigeel + 2 eiwitten
  • 2 el water of zoete wijn

voor de topping

  • 1 eigeel
  • 2 el melk
  • 3 el pijnboompitten
  • poedersuiker
Verwarm de oven voor op 180 C met onderwarmte. Neem een vrij lage taartvorm van 23 cm.
Doe voor het deeg het meel, bakpoeder, boter en suikers in de keukenmachine (of met de hand: in een kom en dan de boter met twee messen klein snijden). Meng het tot een kruimig geheel.
Klop het eigeel en eiwit met het water of de zoete wijn los. Voeg dit bij de rest en meng tot een samenhangend geheel.
Kneed met de hand de deegbal nog een minuut of wat tot een soepel deeg.
Rol ⅔ van het deeg tot een ronde lap en bekleed hiermee de vorm.
Rol de rest van het deeg tot een ronde lap en snijd hier een (beetje ruime) deksel voor de taart uit.

Klop voor de vulling de suiker en de eieren samen in een kom. Klop er dan geleidelijk de room en vruchtensappen door. Giet dit mengsel in de vorm.
Leg voorzichtig het deksel over de taart, laat goed aansluiten op het deeg van de onderkant. Maak met een appelboor heel voorzichtig drie gaatjes in het deksel.
Klop het eigeel los met de melk en bestrijk het deksel hiermee. Strooi de pijnboompitten over de taart.
Bak de taart in 45 minuten gaar. Laat hem helemaal afkoelen en bestrooi hem dan eventueel met poedersuiker.
printversie

Terug naar Gebak en zoetigheden Terug naar het kookboekje