Cassata alla Siciliana

een dag van te voren maken

  • 1 cake van 500 gram
  • 450 gr ricotta of cottage cheese
  • 1½ eetlepel slagroom
  • 110 gr suiker
  • 3 eetlepels strega (sinaasappel likeur) of grand marnier
  • 3 eetlepels geconfijte vruchten
  • 60 gr bittere chocolade
  • 250 gr bittere chocolade
  • 175 ml espresso koffie
  • 125 gr harde ongezouten boter
Hak de 60 gram chocolade in kleine stukjes. Hak de geconfijte vruchten grof. Snijd de cake horizontaal in plakken van 2 cm. Wrijf de kaas door een zeef en klop het met een garde of mixer glad. Voeg al mixend de room, suiker en strega toe. Schep er de chocolade en de geconfijte vruchten door. Leg de onderste plak van de cake op een langwerpige schaal en bestrijk met het ricottamengsel. Leg hierop voorzichtig de volgende plak en bestrijk deze ook weer met het ricottamengsel. Ga zo door tot de bovenste plak op de cake ligt, maar bestrijk deze niet met het ricottamengsel. Druk het geheel voorzichtig aan zodat het mooi compact wordt. Zet de cassata 2 uur in de ijskast om op te stijven.
Als de cassata stijf is kun je hem glazuren: Snijd de boter in kleine blokjes. Breek de 250 gram chocolade in stukjes en smelt hem met de koffie op een laag pitje, voortdurend roerend. Haal de pan van het vuur en roer er blokje voor blokje de boter door. Blijf roeren tot het een glad mengsel is. Laat het afkoelen tot het een smeerbaar mengsel is. Smeer de bovenkant en de zijkanten van de cassata dicht met het chocolade glazuur en maak er iets moois van. Dek hem losjes af en laat hem minstens 24 uur rijpen in de koelkast.

Terug naar Gebak en zoetigheden Terug naar het kookboekje