Bakewell tart

van Jamie

voor het kruimeldeeg

  • 125 g boter
  • 100 g poedersuiker
  • snufje zout
  • 250 g bloem
  • rasp van een ½ citroen
  • 2 eidooiers
  • 2 el ijskoude melk (of water)

voor de frangipane

  • 100 g boter
  • 100 g suiker
  • 1 ei
  • 115 g amandelmeel

  • 2 el goede jam (aardbeien)
  • eventueel geschaafde amandelen
Voor een vorm van 18 cm Ø

Maak eerst het deeg. Het is te veel voor deze vorm, maar het is reuze makkelijk om het als voorraadje in de diepvries te hebben liggen.
Meng de boter, poedersuiker en het zout en wrijf er de bloem, citroenrasp en de eidooiers door. Dit kan met je vingertoppen of, veel makkelijker, met een keukenmachine. Wanneer het er als broodkruim uitziet doe je er de melk (of water) bij. Kneed het kort tot een mooie bal. Bestuif die met wat meel en vorm er een lange worst van. Lege deze in plasticfolie minstens een uur in de koelkast.
Snijd dan plakjes van de rol en bekleed daarmee de taartvorm. Druk de plakken goed tegen elkaar aan en snijd de randen netjes bij. Zet een uur in de vriezer.

Verwarm de oven voor op 175° C.
Bak de taartbodem 15 minuten.

Maak intussen de frangipane. Klop de boter met de suiker tot een romige luchtige massa. Klop het ei los en doe dat samen met het amandelmeel bij de boter. Spatel het geheel tot het goed gemengd en glad is.

Smeer de jam op de taartbodem. Verdeel de frangipane erover. Bestrooi desgewenst met geschaafde amandelen. Bak de taart in 40 minuten van buiten stevig en goud-bruin maar van binnen nog lekker zacht.
printversie

Terug naar Gebak en zoetigheden Terug naar het kookboekje