Zuurkooltaart met blauwe kaas

een goed excuus voor de biologische Blauwe Bastiaansen

voor het deeg

  • 2½ g gedroogde gist
  • 200 g zeeuws bloem
  • 100 g durum tarwe
  • 7 g zout
  • scheut olijfolie
  • 150 ml water

voor de vulling

  • 400 g biologische zuurkool
  • 1 appel
  • evt. rookworst of spek of ham
  • 150 g blauwe kaas
  • 125 ml crème fraîche
Meng de ingrediënten voor het deeg, kneed goed door en laat het rijzen. Natuurlijk ideaal met een broodmachine.

Verwarm de oven voor op 210° C

Rol het deeg uit en bekleed hiermee een lage vorm van 30 cm Ø. Laat het nog verder rijzen.

Als je rookworst gebruikt, zet deze dan op in water en laat hem 20 minuten net tegen de kook aan garen. Als je spek gebruikt, snijd het dan in blokjes en bak het uit. Als je ham gebruikt, snijd hem dan in blokjes.
Knijp de zuurkool helemaal uit. Schil de appel, haal het klokhuis eruit en snijd hem in kleine blokjes. Warm de zuurkool samen met de appel goed door.
Snijd de kaas in plakken.

Leg onderin op het deeg het eventuele vlees en daaroverheen de zuurkool met appel. Maal er wat zwarte peper overheen (géén zout). Leg er dan de plakken kaas op en verdeel tenslotte de crème fraîche erover.
Bak de taart 30 minuten in de oven.

Terug naar Brood en hartige taarten Terug naar het kookboekje