Zalmflap

  • 8 plakjes deeg voor hartige taart van Koopmans
  • 2 ons gerookte zalm
  • 1 stammetje prei
  • 1/16 l slagroom
  • witte wijn
  • peper, zout, thijm
Verwarm de over voor op 225° C. Laat het deeg ontdooien.
Snijd de prei in dunne ringen, was en centrifugeer.
Bak de prei in olijfolie. Voeg zout, flink peper en wat thijm toe.
Blus na 5 minuten af met een goede scheut witte wijn en zet het vuur halfhoog. Voeg een flinke scheut slagroom toe.
Laat het geheel sudderen en voeg naar behoefte en smaak af en toe wat wijn en of slagroom toe. Het geheel moet een beetje indikken, zodat er wel saus ontstaat maar het niet echt nat wordt.
Vorm een bal van het deeg en rol het uit tot een ronde lap van van 30 cm doorsnee.
Snijdt de zalm in stukken en verdeel over 1 helft van het deeg (niet al te dicht bij de rand komen). Schik het preimengsel over de zalm.
Maak de rand van het deeg vochtig, sla de lege helft over het zalmmengsel heen en druk de rand aan. Leg het op bakpapier op de bakplaat en bak de flap in 25 minuten gaar.
Eerlijk gezegd gebruiken we zelf 4 plakjes deeg voor hartige taart voor de onderkant en 4 plakjes bladerdeeg voor de bovenkant, dat is even veugelen met het rollen van de lap maar geeft een mooier resultaat.
printversie

Terug naar Brood en hartige taarten Terug naar het kookboekje