Uien Tatin

  • 150 gr meel
  • 1 tl gemalen koriander, zout
  • 75 + 25 gr boter
  • 1 eierdooier
  • 4 uien
  • 2 cm gemberwortel
  • 3 afgestreken el sinaasappeljam

Verwarm de oven voor op 200°C.

Doe het meel, koriander en wat zout in een kom en snijd er 75 gr boter doorheen.
Voeg de eierdooier en zo nodig 1 el koud water toe en kneed het tot een bal.
Eenvoudig met de foodprocessor.
Rol het deeg uit tot een ronde lap van 24 cm Ø. Laat het deeg even rusten.
Schil de uien en snijd ze in ringen van 1½ cm dik. Schil de gember en rasp hem. Smelt 25 gr boter in een koekenpan en fruit de ui 5 minuten zachtjes in de boter. Voeg de gember en sinaasappeljam toe en bak nog 5 minuten zachtjes.
Verdeel de ui met aanhangend vocht over de bodem van een platte taartbodem van 22 cm Ø, maar laat de rand vrij. Leg hier de lap deeg overheen, druk de randen aan.
Bak de taart in ± 30 minuten goudbruin.
Neem een plat bord waar de taart op past. Zodra de taart uit de oven komt leg je het bord omgekeerd op de taart en draai je ze samen om. Haal de taartvorm weg.
printversie

Terug naar Brood en hartige taarten Terug naar het kookboekje