Spinazietaart

Ook koud erg lekker
  • 200 gr meel
  • 100 gr boter
  • 1 dl koud water
  • zout
  • 1½ pond spinazie
  • dikke plak ham of gerookt ontbijtspek
  • 2 eieren
  • geraspte kaas
  • 4 el kwark
  • 1 el meel
  • peper, zout, nootmuskaat, azijn
  • knoflook
Verwarm de oven voor op 220°C.
Doe het meel met zout in een kom en snijd er de boter doorheen. Voeg 4 eetlepels koud water toe en kneed het tot een bal. Voeg zonodig meer water toe.
Dit is heel eenvoudig met de foodprocessor, maar kan ook met de hand.
Rol het deeg uit en bekleed er een springvorm van 24 cm mee. Doe er bakpapier en een blinde vulling in en bak hem 20 minuten voor.
Was de spinazie en kook hem in 5 minuten gaar. Laat hem goed uitlekken of centrifugeer hem even.
Snijd de ham of spek in blokjes, bak het spek uit.
Maak van de eieren, kwark en de kaas een custard. Voeg knoflook, nootmuskaat, peper, zout en meel toe. Voeg een drupje azijn toe. Meng de spinazie door de kaasmassa. (Een stukje Chaumes of Gorgonzola erdoor is ook heerlijk.)
Haal de blinde vulling uit de taart. Verdeel het vlees over de taartbodem en giet het spinaziemengsel er overheen. Bak de taart in 25 minuten gaar. Eet hem warm of koud.

Terug naar Brood en hartige taarten Terug naar het kookboekje