Parker House Rolls

via flipboard gevonden

  • 3 g droge gist
  • 150 ml melk
  • 100 g boter
  • 2 el suiker
  • grof zout
  • 400 g (Zeeuws) bloem
  • 1 ei
  • beetje olijfolie
Meng de gist in 50 ml warm water en zet apart.
Meng in een melkpannetje de melk, de helft van de boter, de suiker en 1½ el grof zout en verwarm totdat de boter gesmolten is.
Meng in een grote aardewerken kom de bloem (liefst Zeeuws bloem), het ei en het gistmengsel. Voeg terwijl je goed roert het warme melk/botermengsel toe. Kneed het resulterende deeg en haal het uit de kom.
Doe wat olie in de kom, leg het deeg terug, en draai het om zodat alles met een olielaagje is bedekt. Dek de kom af met plastic folie, en laat 1½ uur rijzen, bijvoorbeeld in de oven op 50°C.

Smelt de rest van de boter. Vet een bakblik van 30x20cm in met een beetje van de boter.
Verdeel het deeg in vier delen. Rol elk deel uit tot een lap van 30x15 cm. Snijd horizontaal en verticaal in 3 delen, zodat je 9 lapjes overhoudt. Besmeer de helft van een lapje met beetje gesmolten boter en vouw het dubbel met een kleine overhang. Leg het eerste lapje in het bakblik met de open kant tegen de korte kant van het bakblik. Leg elk volgend broodje dakpansgewijs tegen de vorige. Kwast de rest van de gesmolten boter over de broodjes, dek af met plastic, en laat rusten (½ uur tot 6 uur).

Verwarm de oven voor op 175°C, bak de broodjes gedurende 25 tot 35 minuten "until golden and puffed".
Kwast er opnieuw wat gesmolten boter over en besprenkel met zoutvlokken. Eet ze warm.

Terug naar Brood en hartige taarten Terug naar het kookboekje