Focaccia

van Jamie

voor het brood

  • 30 gr verse gist (21 gr gedroogd)
  • 30 gr honing (of suiker)
  • 6¼ dl lauw water
  • 500 gr hard tarwemeel (pastameel)
  • 500 gr semolina (of gewoon meel)
  • 30 gr zout

voor de topping

  • knoflook
  • basilicum
  • olijfolie
  • citroensap, zout, peper
Los de gist en de honing op in de helft van het water. Maak een berg van het meel, semolina, zout. Maak een kuil in het midden en giet daar het gistmengsel in. Meng voorzichtig, giet de rest van het water erbij, en meng tot een smeuig deeg.
Kneed het deeg goed door. Maak het tot een slappe bal, leg het op een bakplaat en kerf het in met een mes. Dek het zo mogelijk af met een vochtige doek. Laat het deeg in ongeveer een uur tot dubbele grootte rijzen.
Leg het deeg weer op het werkblad en sla er alle lucht uit. Vorm het tot de vorm die het moet krijgen: twee of vier ronde lappen van 1.5 cm dik. Bestrooi het bakblik met semolina en leg het deeg er weer op.
Hak de knoflook en de basilicum fijn. Voeg 3 keer zoveel olijfolie als basilicum toe. Maak op smaak met een scheut citroensap, zout en peper.
Besmeer het brood met de topping en duw deze er in door een paar keer je vingertoppen erin te planten zodat er kuiltjes ontstaan.
Laat het boord nogmaals rijzen, een half uur tot een uur.
Verwarm de oven voor op 250° C.
Druk zonodig vlak voor het brood de oven ingaat nogmaals met je vingertoppen de topping in het deeg maar pas op dat je er niet teveel lucht uitdrukt.
Bak het brood in 15 minuten gaar.
Zodra het brood uit de oven komt besprekel je het royaal met olijfolie en wat grof zeezout. Laat het brood op een rooster afkoelen.

Andere toppings zijn bijvoorbeeld:

  • Flinterdun gesneden schijfjes aardappel die 2 minuten gekookt zijn, vermengd met olijfolie, peper, zout, knoflook, rozemarijn.
  • Flinterdunne uienringen, gekarameliseerd met peper, zout, thijm en afgeblust met een scheut rode-wijnazijn en tenslotte vermengd met olijfolie.
  • printversie

    Terug naar Brood en hartige taarten Terug naar het kookboekje