Janssons verleiding

het ziet er niet uit maar het is erg lekker


  • 300 gr uien
  • 40 gr boter
  • 1 el olijfolie
  • 750 gr vastkokende aardappelen
  • 16 ansjovisjes
  • 2½ dl slagroom
  • peper
  • eventueel paneermeel
Verwarm de oven voor op 200° C.
Snijd de ui in halve ringen en bak ze in 30 gr van de boter en de olijfolie 10 minuten op halfhoog vuur.
Schil de aardappelen en rasp ze op een grove rasp (julienne). Snijd de ansjovis in korte stukjes.
Vet een kleine ovenschaal in met de rest van de boter. Doe ⅓ van de aardappelen in de schaal en maal er peper over. Verdeel dan de helft van de ui en de helft van de ansjovis over de aardappelen. Doe dit nog eens voor een tweede laag, en leg tenslotte de rest van de aardappelen in de schaal. Giet de slagroom over het geheel. Maal hier wat peper over. Je kunt eventueel als laatste de boel met een beetje paneermeel bestrooien. Zet het 60 minuten in de oven. Serveer gloeiendheet, lauw of op kamertemperatuur.
printversie

Terug naar Aardappelen, pasta en rijst Terug naar het kookboekje