Maquettes van een mogelijke nieuwe keuken

Ik ben al lang aan het dromen over het maken van een uitbouw aan ons huis om daarin een prachtige nieuwe woonkeuken te maken; zo'n keuken met een ruime aanrecht, veel licht uit de tuin, openslaande deuren in de zomer, grote eettafel, een houtkacheltje voor in de winter, en mischien zelfs een lekker bankje: een LEEF keuken.

Alleen hoe die aanbouw er uit zou moeten zien weet ik nog niet. Uiteindelijk heb ik een aantal maquettes gemaakt om een en ander te visualiseren.

Ik toon hier de verschillende opties die ik tot nu toe heb bedacht, maar een definitieve keuze heb ik nog niet gemaakt. Overigens hebben we ook niet echt het geld om een dergelijke verbouwing aan te kunnen, en hebben we nu ook al een heerlijke keuken. Dus het zou goed bij dromen kunnen blijven...

Huis nu

Dit is de achterkant van ons huidige huis waar onze nieuwe uitbouw zou moeten komen. We vinden de aanbouw (het grijze gedeelte) die hier 15 jaar geleden is gemaakt niet echt mooi maar wel handig.
Ik heb als eerste een maquette gemaakt van ons huidige huis, als uitgangspunt voor de volgende maquettes.

Overigens gebruik ik schaal 1:50 en maak ik de maquette van foamboard. Ik zet de boel aan elkaar met houtlijm of spelden. Reuze handig!

Optie 1 - schuur terug bouwen

Het eerste, meest romantische, ontwerp was om de hele huidige aanbouw weer af te breken, en te vervangen door een aanbouw als een schuur! Dat zou het huis aan de buitenkant het mooiste maken en levert enorm veel binnenruimte op.
Om een indruk te geven van het effect van deze verbouwing heb ik hier twee foto's van huizen van buren uit Asperen neergezet: het zou toch prachtig kunnen worden...
De binnenruimte die je hier krijgt is alleen niet al te handig, het afbreken van de huidige aanbouw is een enorme kapitaalvernietiging, en deze verbouwing zou onbetaalbaar zijn. Doen we dus maar niet.

Optie 2 - uitbouw verder uitbouwen met verhoogd dak

Een andere optie is om de uitbouw verder uit te bouwen. Hier bouwen we de nieuwe keuken op de plek van het terras, en om te zorgen dat er voldoende licht binnenkomt hebben we het dak verhoogd, met ramen rondom langs de dakrand.
Hier zie je wat mogelijke manieren van het indelen van die ruimte, bijvoorbeeld met een kookeiland.
Blijft zeker een optie, maar vooral de verhoogde dakconstructie zou nog behoorlijk duur kunnen worden.

Optie 3 - uitbouw verder uitbouwen met schuin dak

In deze oplossing kies ik voor een schuin dak om extra veel licht binnen te laten. Het gaat weer om een uitbouw van de huidige uitbouw. In de maquette heb ik nog geen ramen en deuren gemaakt, maar het idee is dat links hoge ramen boven de keuken komen, en rechts ruime openslaande deuren.
Hier nog wat suggesties over hoe zo'n ruimte ingericht zou kunnen worden tot geweldige keuken.
Ik denk dat dit ook wel een hele mooie kamer kan worden. Het grootste nadeel is dat het schuine dak wel erg modern is, en dat dat niet echt samen gaat met het meer klassieke huis. Wat dat betreft was optie 1 toch beter.

Op dit moment heeft Optie 3 toch wel mijn voorkeur. Mischien moet ik maar eens voorzichtig bij een aannemer gaan informeren hoe zo'n dakconstructie gemaakt kan worden (ik verwacht een stalen frame) en hoeveel dat ongeveer zou kosten als we zelf de hele inrichting en afwerking zouden doen. Maar eerst moesten we de staatsloterij maar eens winnen, anders blijft het alleen bij dromen.


Jan Rekers