Bepalen vochtigheidsgraad van hout

Ik heb een half jaar geleden een grote stapel eikenhout gekregen/gekocht die vrij vers gezaagd was. Ik heb dit hout te drogen gelegd op de vliering van mijn schuur en ik was benieuwd of het hout ondertussen voldoende gedroogd is om te gaan verwerken.

Volgens mijn meubelmaak-bijbel "Houtbewerking in de praktijk" moet hout voor meubels die binnenshuis worden gebruikt een vochtigheidspercentage van ongeveer 12% hebben.

Nu is het mogelijk om dit te meten met een vochtmeter / hygrometer (bijvoorbeeld bij Boels te huur), maar volgens dezelfde bijbel kun je het ook zelf bepalen.

Ik heb een plankje afgezaagd, geschaafd, en toen nauwkeurig gewogen. Vervolgens in de oven (op 250 graden) verhitten om het vocht uit het hout te laten verdampen. Ik heb het hout elk half uur uit de oven gehaald en gewogen.

Zo heeft het hout 4 uur gebakken (het huis ruikt er nog naar, best wel lekker) om van 1000 gram naar 700 gram terug te vallen: dat wil zeggen dat er 300 gram vocht verdampt is, wat weer betekent dat er 30% vocht in het hout zat: helaas veel te veel om nu al te gaan verwerken.

Hier zie je een grafiekje dat ik tijdens het drogen heb bijgehouden.

Overigens is dat bakken ook wel een aardige manier om heel donker hout te krijgen. Ik heb de plank nog even doorgezaagd om te kijken of hij door en door donker is, en dat lijkt wel zo te zijn. Je ziet aan de plank erachter het enorme verschil in kleur.

Let wel op dat het hout ook krimpt (in de breedte van van 16 cm naar 15,4 cm) en dat zeer droog hout moeilijker te verwerken is.


Toch vertrouwde ik de uitkomst niet, en ben even op internet gaan rondzoeken over hoe anderen de vochtigheid van hout bepalen. Dat was eigenlijk op dezelfde manier, behalve dat er steeds over een temperatuur van maximaal 100 graden wordt gesproken. Ik denk dat ik met mijn 250 graden het hout den dele heb vergast, en dat ik een soort houtskool heb gemaakt.

Kortom: nog een keer doen, maar dan op lagere temperatuur!

Hier zie je het resultaat van 7 uur in de oven op 100 graden: dit keer geen kleurverschil, dus niet verbrand. Het hout is in die tijd 9% gewicht kwijt geraakt, en dat wijst erop dat de vochtigheid van het hout ruim onder de 12% zit, en dus wel degelijk verwerkt kan worden!
(gezien het verloop van de grafiek verwacht ik dat ik niet onder de 385 gram zal kunnen komen, terwijl de grens voor 12% vochtigheid bij 376 gram ligt: dat haal ik nooit)

Hier zie je het tweede grafiekje dat ik tijdens het drogen heb bijgehouden.


Jan Rekers